5 typer av giftiga företagskulturer
Giftiga företagskulturer kan se väldigt olika ut. Det här är de 5 vanligaste jag stöter på i mitt arbete med företagskultur och de hundratals historier vi fått skickat till oss på DM och mail.
Vissa företagskulturer har inslag av flera av de kategorier nedan och vissa har några delar av en. När vi pratar företagskultur är det viktigt att komma ihåg att det inte är svart eller vitt. Däremot kan det vara oerhört hjälpsamt att förstå och känna igen sig i vad som är destruktivt och inte. Särskilt eftersom en konsekvens av att befinna sig i en giftig miljö för länge är att vi tappar vår känsla för vad som är okej beteende och normaliserar det destruktiva.
“The man” kulturen
Här har vi sköna grabbar som håller varandra om ryggen. Politiska spelet är allt och du måste passa in i en väldigt specifik jargong. Det finns oftast en man som är “the man”/kungen/maestro/geni som alla fjäskar för och som får styra fritt - ofta en känslostyrd man med bristande självinsikt och kompetens. Känsligt ego och enormt bekräftelsebehov.
Brölig stämning, golfresor, AW:s med Magaluf-känsla för särskilt utvalda personer. Sexistiska skämt som alla förväntas skratta åt för att investera i sitt sociala kapital.
Det är vanligt förekommande med kommentarer som “jag skojar ju bara, har du ingen humor?” och “le lite mer, ta det inte så seriöst” i kombination med tafsande och skamliga förslag.
Dina chanser inom bolaget har allt att göra med din sociala ställning och ingenting med din faktiska kompetens. Ofta en kultur som är skadlig både för kvinnor och män då alla tvingas in i roller som de inte mår bra av.
Brandsläckarkulturen
Här hittar vi ofta människor med goda intentioner och bra värderingar. Men det är kaos. Allt är bråttom och alla springer runt som yra hönor. Man har inte lagt tid på att bygga strukturerna och processerna som behövs eftersom MAN INTE HAR TID MED DET. Som ett resultat är alla stressade, kan inte kommunicera med varandra, vill inte hjälpa till pga har inte tid. I den här kulturen kan man behöva jaga folk länge för att få svar på saker. Vem är det som kör egentligen, kan man också undra när alla springer runt så fort dom kan.
Människor blir väldigt frustrerade och trötta vilket gör att det ofta uppstår konflikter. Det här är vanligt i scale-up bolag eller bolag som växer snabbare än de kan hantera. Vi vet inte om vi gör rätt saker för det finns inte tid för att göra en strategi eller följa upp något annat än omsättningen.
Det är även vanligt med en känsla av FOMO vilket gör att man hoppar på trender till höger och vänster och har svårt att hålla sig fokuserad.
Tempot säljs ofta in som en USP med meningen “thrives in a fast paced environment” men är ofta bolagets största utmaning.
Manipulationskulturen
Drivs ofta av en narcissist eller psykopat eller bara en person som gillar och får en kick av att manipulera andra. Den här kulturen är den jag personligen tycker är läskigast då den är medvetet giftig. Den består av gaslighting och manipulation som utförs av en ledare eller chef. Som i alla manipulativa relationer börjar ofta anställningen med “love bombing”, en fantastisk onboardingprocess, en chef som lovar dig guld och gröna skogar och som du verkligen känner dig sedd och uppskattad av.
Men det byts successivt ut av att bli bestraffad på olika sätt, som att bli ignorerad, utskälld eller pressad över dina gränser konstant. Här känner man ofta att man har gjort fel men får inte veta vad det är. Det spelas på skuldkänslor och otillräcklighet. Det saknas både tydlighet och empati. Skadorna av den här typen av chef/kultur kan ta år att återhämta sig från.
Till skillnad från “the man”-kulturen går det inte att göra rätt, oavsett hur mycket du anpassar dig kommer du inte undan manipulationen, den går inte att fjäska sig ur. Som alltid med manipulation är det oftast svårt att plocka upp och otroligt subtilt. Du kan bli uppmålad som “känslig” eller “galen” och att du inte har några konkreta bevis. Men samtidigt kan det vara otroligt svårt att ta sig därifrån då självkänslan får sig en rejäl törn och du funderar på om någon annan skulle kunna stå ut med dig.
Micromanagement kulturen
Även kallad för bored-to-death-kulturen. Din chef verkar inte ha något annat jobb än att övervaka och kritisera ditt arbete. Något som skapar en känsla av att du är kontrollerad, liten och inte bidrar med något.
Här ger vi inte cred för några nya idéer eller initiativ. Du får helt fria tyglar så länge du gör det exakt som jag tänker det i mitt huvud. Chefen hade helst velat copy paste:a sig själv istället för att anställa andra.
Du får sällan uppskattning om du gjort något rätt eftersom “det är ditt jobb”, du får bara höra där du missar.
Vanliga fraser är:
“Nej, såhär har vi alltid gjort”
“Ska du inte byta ut den där punkten mot ett komma i mailet”
“Lägg mig på cc i allt, eller vet du, låt mig läsa alla dina mail innan du skickar något alls”
“Jag såg att du kom in 3 min för sent imorse”
Den perfekta fasaden
Pingisbord, festliga AW:s och genomarbetad employer branding (men inte företagskultur, för det syns ju inte). Här är företagskulturen helt fantastisk, ropar personalen under vad som känns som pistolhot på tillgjorda kultursidor.
Så länge alla håller med och ler så är det frid och fröjd. Men om någon skulle nämna ett problem, något som inte funkar eller inte känns bra så blir det otroligt frostig stämning. Det finns ingen öppenhet eller process för feedback eller förbättringsförslag, varför skulle vi behöva det? Vi är ju perfekta.
Vi pratar inte om något. Speciellt inte om det som inte fungerar. Den som pratar blir utfryst eller uthängd. Det giftiga frodas i tystnaden tillsammans med skam och skav.
Om organisationen blir kritiserad i media är svaret ofta att det är “galna anställda som bara hittar på” eller total förnekelse. Det finns ingen ambition av att faktiskt göra jobbet som krävs för en genomarbetad kultur, det är bara viktigt att det ser bra ut från utsidan.
Vill du lära dig mer om giftiga företagskulturer och vad man ska göra om man befinner sig i en? Lyssna på Avskalat podcast #17 Giftiga företagskulturer.
Är du intresserad av hur man bygger en genomarbetad företagskultur?
Vi har en E-kurs där vi går igenom steg för steg jobbet och processerna vi behöver för att leva våra värderingar i praktiken. I kursen fördjupar vi oss även inom ämnen som psykologisk trygghet, värderingsdriven företagskultur, röda flaggor i organisationen och ett träningsschema för dig som ledare.
Vill du göra jobbet med din ledningsgrupp eller grundarteam för att se till att er företagskultur ger förutsättningar för produktivitet, innovation och problemlösning? Läs mer om våra Team Development Sessioner.